КАКО ПОБЕДИТИ БОЛЕСТ И ОСТВАРИТИ ПРАВО НА ПЕНЗИЈУ?
29.04.2011

Акција „Ми помажемо социјално угроженом становништву Палилуле“ коју остварује Градска општина Палилула у партнерству са нишким Центром за социјални рад, у оквиру пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма  Exchange 3, све више је једина нада бројним Палилулцима који живе у условима недостојног човека. Позивом на број телефона 244-587 или доласком у месну кацеларију социјално-угрожени становници општине могу добити све потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова овог пројекта. Услуге обухватају медицинску помоћ, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи али и подршку правне помоћи.

Председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић, са сарадницима и мобилни тим који пружа услуге социјално-угроженим становницима Палилуле, у сусрет првомајских празника, обишао је Верицу Татић (1953), радницу-хигијеничарку у Институту за ментално здравље Ниш, која се због тешког обољења већ дуже време налази на боловању, без икаквих примања. О њој тренутно брине син Живорад Татић (1978 годиште) који је такође без сталног запослења. Ова породица, која живи у насељу Делијски вис у Ђевђелијској улици, једину наду у решавању ове животне ситуације која их је задесила нашла је у програму пројекта општина Палилула. Овим поводом, породици Татић је достављен пакет основних животних намирница и потребних средстава за хигијену, који је припремила општинска Управа. Мултидисциплинарни мобилни тим пројекта пружио је одговарајућу здравствену заштиту Верици Татић а са Живорадом су сагледане и одрђене правне процедуре остваривања права на социјалну помоћ, здравствену заштиту, туђу негу и пензију.

По речима председника општине Игора Новаковића, обилазак социјално угрожених становника Палилуле, практично потврђује статисички податак, да смо у погледу месечних примања заиста једна од најсиромашнијих општина у Републици. “Зато је наш основни задатак, као органа локалних власти, да препознамо и испољимо већу солидарност и друштвену бригу о свим категоријама социјално-угроженог становништва у нашим насељима, како у граду тако и на  селу.

Пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ остварује се у општини Палилула до краја октобра месеца, уз финансијску подршку Европске уније, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3.